GAME INMOBILIARIA Construcció Lleida Lleida

Vistes a la mar i publicitat desencertada

08/06/2020

El Tribunal Suprem (òrgan jurisdiccional que es troba a la cúspide del nostre ordenament jurídic) es va veure immers en un procediment que a GAME CONSULTORA li ha semblat molt interessant des del punt de vista legal i immobiliari.

El cas rau en una parella que compra una casa particular a una societat promotora-venedora, confiant plenament en la publicitat que la societat realitza sobre l'habitatge. En la publicitat es podien apreciar les afirmacions següents: "les vistes a la mar són increïbles des de qualsevol punt de l'habitatge" o "viure en un mirador privat", cosa que va cridar molt l'atenció dels compradors, i que sens dubte va motivar la seva compra .

No obstant això, tal com va quedar provat en el procediment, l'habitatge no tenia en la seva major part d'aquest paisatge, produint com a conseqüència d'una sèrie de circumstàncies, una notòria privació de vistes a la mar.

I és que l'afirmació de poder gaudir de les vistes a la mar "des de qualsevol punt de l'habitatge" sembla ser determinant per al Tribunal Suprem a l'hora de decidir si s'anul·lava o no, el contracte de compravenda.

Per tant, el que es produeix és un error en el consentiment, ja que els compradors d'haver sabut que l'habitatge no tenia aquestes grans vistes a la mar no haguessin celebrat el contracte o ho haguessin celebrat en altres condicions. El que va generar que el Tribunal declarés la nul·litat de l'contracte i que, com a conseqüència, es produís la devolució íntegra de diners a la parella compradora.

I, és que, els consumidors han de ser molt conscients del gran empara legal que la llei els brinda en tot moment, com, per exemple, en el present cas, trobem l'article 3 de Reial Decret 515/1989, sobre protecció dels consumidors quant a la informació a subministrar en la compravenda i arrendament d'habitatges, dins el qual trobem què ... «1. L'oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o arrendament d'habitatges es farà de manera que no indueixi ni pugui induir a error als seus destinataris, de manera tal que afecti el seu comportament econòmic, i no silenciarà dades fonamentals dels objectes de la mateixa ".